Campus 053 / U Parkhotel, Universiteit Twente

Campus 053 / U Parkhotel, Universiteit Twente

Studentenhuisvesting en Congreshotel

Het voormalige faculteitsgebouw voor Electrotechniek en Technische Natuurkunde is een project van OD205 uit 1965, ten tijde van de oprichting van de Universiteit Twente een van de eerste gebouwen van het bureau voor de Campus Drienerlo. Nu ondergaat het een grote transformatie tot studentenhuisvesting en congreshotel. Dit is niet alleen vanwege het geheel andere programma (met ca. 445 shortstay studenteneenheden en ca. 72 hotelkamers, aangevuld met sociale ruimten en ca. 1000 m2 congresfaciliteiten in de plint en in de annex van het gebouw), maar ook omdat de architectuur uit die periode toe is aan een grondige technische verbetering.

Bij dit transformatieproces is de in de jaren zestig gepropageerde architectonische flexibiliteit van grote waarde gebleken: de open structuur van het ELTN-gebouw kan moeiteloos een ander programma huisvesten. De standaardruimten in het schijfvormig volume worden op eenvoudige wijze ingericht als hotel, de ruimten in de labtoren en op de begane grond bieden op overtuigende wijze onderdak aan de openbare programmaonderdelen. Het nieuwe programma profiteert zo van de al aanwezige genereuze vrije hoogte in het interieur en het gebouw biedt met de vernieuwde glazen gevels overal een panoramisch uitzicht op het omringende coulisselandschap. Met dit andere programma en het hergebruik van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van Hogekamp, verwerft het gebouw zich opnieuw een prominente positie in het stedenbouwkundig ensemble op dit deel van de Campus.    

Bij deze transformatie telt vervolgens de wijze waarop het gebouw als beelddrager van de 21e eeuw kan overtuigen; hoe het als universitair erfgoed wordt behouden en tegelijkertijd ingrijpend kan worden vernieuwd. Het transformeren dient zo twee doelen tegelijkertijd. De tot de verbeelding sprekende karakteristieken van deze functionalistische en technische architectuur blijven behouden, maar vooral wordt dat wat gedateerd oogt met deze transformatie gerevitaliseerd. 

periode

2014-heden

opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost

programma

transformatie faculteitsgebouw tot studentenhuisvesting (445 eenheden) en conferentiehotel (72 kamers en 1000 m2 conferentieruimten)

opdracht

architect

fotografie

Laurens Kuipers, Roos Aldershoff

U bent hier