Oostenburg kavel 4+5, Amsterdam

Oostenburg kavel 4+5, Amsterdam

De inzet van zowel dvdp als Korth Tielens als architecten voor dit project is gericht op het genereren van diversiteit. Die diversiteit is echter geen variatie van toevalligheden, en het ontworpen ensemble in dit project is geen samenstel van losse ingevingen. Tegelijkertijd met de wens een gevarieerd, “spontaan” en quasi gegroeid beeld te laten ontstaan, is er door de ontwerpers gezocht naar een subtiele vorm van samenhang. 

Die samenhang is zichtbaar in de gemeenschappelijke inspiratiebron bij het uitwerken van de gebouwen: industriële architectuur. Zowel de schaalsprongen “zonder gene”, de plotselinge overgangen van materialen, het robuuste uiterlijk en de directheid van de architectonische beeldtaal van gebouwen uit die tijd hebben de ideevorming voor dit project ondersteund. Sprongen in hoogte en diepte, verschillen in woningtypologie en soorten buitenruimten, gevelopeningen en toegepaste materialen; ook de spontane stad dient met zorgvuldigheid te worden gemaakt. 

Het voorliggende plan laat zien dat ook waar constructieve uitgangspunten, ideeën over comfortabel wonen in de stad, eensluidende inschattingen over een passende beeldtaal allemaal vergelijkbaar zijn, er toch een rijk gevarieerd en verrassend totaalontwerp kan ontstaan.

PERIODE

2017

OPDRACHTGEVER

Luchtplaats C.V.
Wonam, Zadelhoff en Rinkelberg

PROGRAMMA

236 woningen, 36 parkeerplaatsen,
ca. 330 m2 horeca en
ca. 3700 m2 werkruimte

OPDRACHT

Meervoudige opdracht, samenwerking Defesche Van den Putte en Korth Tielens Architecten B.V.

BEELDMATERIAAL

3D Capacity (3D-beelden); Defesche Van den Putte (maquette)

U bent hier